Senaste nytt från forskningsvärlden

Här samlar vi de senaste resultaten från hästvärlden.

Forskning och utveckling

Nyheter från Sveriges Lantbruksuniversitet

  • Går det att kombinera barns behov av naturkontakt med behovet hos olika arter i djur- och växtriket så att resultatet både blir en hållbar lekplats och en hållbar livsmiljö med hög biologisk mångfald?
  • Forskare vid KI och SLU har lyckats skapa en lösning av spindeltrådsprotein som kan kopplas till biologiskt aktiva proteiner och ombildas till en gel vid kroppstemperatur. Målet är att utveckla en injicerbar proteinlösning som bildar en gel på plats i kroppen. En sådan skulle kunna användas vid vävnadsrekonstruktion och läkemedelsformulering samt för att effektivisera kemiska […]
  • Hajar och rockor, som är broskfiskar, har ansetts sakna förmåga att medvetet alstra ljud, men ny forskning tyder på att detta är en missuppfattning. Forskare från Sverige, Spanien och Australien har visat att minst två arter av stingrockor avsiktligt producerar ljud, vilket troligen är ett försvars- eller varningsbeteende. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften […]
  • Den skandinaviska brunbjörnen tillbringar normalt lite tid i fjällen, men begär efter renkött kan få björnar att ta sig ut ur skogen och upp på fjället. Forskare från SLU och Norsk institut för naturforskning (NINA) tillsammans med samiska renskötare samarbetar kring hur utsatt tamrenen är för att tas av björn.
  • Aspar är inte beroende av sina stärkelsereserver när de växer under gynnsamma förhållanden. Detta visas i en ny studie med modifierad asp som är defekt i stärkelsesyntesen. De träd som saknar stärkelse tog också upp mindre koldioxid jämfört med icke-modifierade träd, men deras tillväxt och beteende påverkades inte.